Παρέμβαση στα σούπερ μάρκετ της Ραφήνας

Το Σάββατο 27/3 το μεσημέρι, ύστερα απο κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Ραφήνας, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στα σούπερ μάρκετ της Ραφήνας ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση, στην προκλητική αδιαφορία των εργοδοτών για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία και ενάντια στην απόκρυψη των κρουσμάτων. Έξω από τα σούπερ μάρκετ κρατήθηκε πανό που έγραφε “Να τους χειροκροτείς δεν φτάνει, πάλεψε μαζί τους για μια καλύτερη ζωή” και μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο.
Δείτε φωτογραφίες από την παρέμβαση στο τέλος της ανάρτησης.

Να τους χειροκροτείς δεν φτάνει
Να τους σέβεσαι δεν αρκεί
Πάλεψε μαζί τους για μια καλύτερη ζωή

Δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού σε εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ

Δύο από τις μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων που βρίσκονται μπροστά στη μάχη της επιβίωσής μας από τον κορωνοϊό, οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στα Σούπερ Μάρκετ, είναι στο σύνολό τους θύματα της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας.

Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να προσλάβει υγειονομικό προσωπικό, να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, να επιτάξει τις Ιδιωτικές κλινικές (χωρίς αποζημίωση), να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ γράφουν στα «παλιά τους τα παπούτσια» την υγεία των εργαζομένων, θυσιάζοντάς τους στο βωμό του κέρδους. Εν μέσω πανδημίας αυτοί (οι ιδιοκτήτες), καταγράφουν αύξηση τζίρου 1,3 δις ευρώ φτάνοντας τα 13 δις για το 2020. Ταυτόχρονα, στα καταστήματα τα μέτρα ασφαλείας είναι ελάχιστα, σχεδόν ανύπαρκτες οι απολυμάνσεις, τα υλικά προστασίας μετρημένα, η ιχνηλάτηση κρουσμάτων covid-19 πολύ περιορισμένη και είναι γεγονός ότι η εργοδοσία προσπαθεί να αποκρύψει τα κρούσματα και αρνείται το κλείσιμο των καταστημάτων, ακόμη και με βεβαιωμένα κρούσματα. Η δολοφονική αδιαφορία μετατρέπει τα σούπερ μάρκετ σε υγειονομικές βόμβες με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους και μετά όλους μας.

Όμως οι εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν μόνο από την πανδημία.
Η πανδημία αποδείχτηκε η χρυσή ευκαιρία για τα αφεντικά και την κυβέρνηση να διαλύσουν κάθε εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα. Εδώ και ένα χρόνο κυριαρχούν τα εξοντωτικά ωράρια (7:00-21:00), η λειτουργία τις Κυριακές, η καταστρατήγηση του οκτάωρου και των υπερωριών, η θεσμοθέτηση ακόμα και βδομαδιάτικων συμβάσεων εργασίας.

Στους διαδρόμους και τις αποθήκες των σούπερ-μάρκετ τριμηνίτες εργαζόμενοι (4ωροι, 5ωροι, 6ωροι) δουλεύουν για 200-300 ευρώ τον μήνα και αποτελούν το πείραμα, το μοντέλο, για την εργασία, όλων μας στην μετά-covid εποχή.

Οι κυρίαρχοι βλέπουν την πανδημία σαν την χρυσή τους ευκαιρία να περάσουν δεκάδες αντικοινωνικά μέτρα. Η ανεργία, η φτηνή τηλεργασία, η 24ωρη εργασία, οι μισθοί πείνας, η ολοκληρωτική κατάργηση της δωρεάν παιδείας και υγείας, η αστυνομοκρατία είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους εργοδότες:
▪ Τώρα να γίνουν μαζικές προσλήψεις εργαζομένων, ώστε να αποσυμφορηθούν οι χώροι εργασίας. Όταν το 40% είναι άνεργοι δεν μπορεί να μην γίνονται προσλήψεις σε έναν από τους πιο κερδοφόρους τομείς της οικονομίας.
▪ Αύξηση των μισθών των εργαζόμενων
▪ Καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος
▪ Καμιά αύξηση του ωραρίου, 5νθήμερο, ποτέ την Κυριακή. Δεν μας λείπει ο χρόνος για ψώνια, τα χρήματα μας λείπουν.
▪ Εφαρμογή όλων των υγειονομικών κανόνων που προβλέπονται (παροχή μασκών αυξημένων προδιαγραφών, ανοιχτά παράθυρα, συχνή απολύμανση, τήρηση προβλεπόμενου αριθμού πελατών κ.α.).
▪ Καθημερινά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και παροχή δωρεάν μέσων ατομικής προστασίας
▪ Πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, ενίσχυση του ΕΣΥ, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών
▪ Άμεση επαναφορά της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων (εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία)
▪ Όχι άλλα λεφτά για αστυνομία και στρατό, αύξηση δαπανών σε παιδεία, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες
▪ Άμεση ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (με ενοικίαση ή επίταξη) για την ασφαλή μετάβαση όλων στην εργασία

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ραφήνας

Δημοσιεύθηκε στην General, Δράσεις, Κείμενα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.